Ansiktsbehåring och mode

Att skägg och ansiktsbehåring är något som går i mode för män är det knappast någon tvekan om. Det var inte allt för många år sedan som skägg var utelämnat till excentriker och möjligtvis akademiker. Idag bär så gott som var man skägg i olika stor omfattning och hur man uttrycker sig individuellt handlar inte längre om man har skägg, utan vilket skägg man har.

Samtidigt som vissa använder skägg för att inte behöva spendera tid på att raka sig så tar andra och lägger ner minst lika mycket tid på att hålla den längre ansiktsbehåringen i trim. Förutom att bokstavligt talat trimma eller klippa skägget med jämna mellanrum så brukar rutinen även involvera en hel del skäggvårdsprodukter. Den kanske vanligaste produkten är skäggolja vilket vill i otroligt många variationer och dofter, något som man lätt ser på Sliqhaqs sida i kategorin. Skäggoljans uppgift är förutom att vårda skägget även att ge det glans, göra det mjukare och med lättkammat samt för att göra huden under skägget mjukare och mer hälsosamt. Om man vill ha mer kontroll över skägget så kombineras oljan gärna med användning av skäggvax som dessutom gör att skägget ser fylligare ut.

Skäggrutinen brukar även involvera en hel del hudvård. Vissa förespråkar att man regelbundet skall använda sig av peeling regelbundet. Självklart även ansiktstvätt och återfuktning för att ge huden en möjlighet att återhämta sig.

Även om skäggmodet är inne så tror vissa att det ännu inte nått kulmen. I alla fall om den än idag följer samma kurva som 1800-talets skäggmode. Detta är något som analyseras i en artikel på denna länken.